זהות מינית

לעיתים קרובות ישנה נטייה להתבלבל בין שני המושגים: נטייה מינית (sexual orientation) וזהות מינית/מגדרית (gender identity). כשמדובר בהטרוסקסואלים ("סטרייטים"), נטייה מינית מציינת את משיכתו של האדם לבני המין האחר וכשמדובר בהומוסקסואלים ולסביות, הנטייה המינית מציינת את המשיכה לבני או בנות אותו מין. זהות מינית/מגדרית מתייחסת לתחושתו של האדם באשר למינו הביולוגי כאשר רוב הבנים בגיל שנתיים-שלוש יקבלו את זהותם המינית כבנים ורוב הבנות את זהותן המינית כבנות. לרב בגיל ההתבגרות כאשר המתבגר אינו בטוח או מתבייש בנטייתו או בזהותו המינית, מפחד להתנסות או חש שאינו מוצא את עצמו, עלולות להופיע הפרעות נפשיות מגוונות.

במקרים רבים, מתבגרים נקלעים לסערת נפש חסרת מוצא – מנסים לחיות על פי הזהות הפנימית שלהם, אך חוששים מהצו החברתי התרבותי ומתגובות הסביבה, או לחילופין – מתקשים בהגדרת הזהות הפנימית שלהם, בשל הגדרות החברה והסביבה.

התייחסותם של ההומוסקסואל או הלסבית לנטייתם המינית יכולה להיות חיובית או שלילית ולהשפיע גם היא על מצבם הרגשי והנפשי. הואיל ואנו חיים בחברה הטרוסקסואלית, שחלקים רבים בה מרגישים ומגלים הומופוביה) פחד מפני הומוסקסואליות המתבטא בדעות קדומות שליליות כלפיהם), לחלק גדול מההומוסקסואלים והלסביות קשה מאוד לפתח זהות חיובית כלפי נטייתם המינית השונה, במיוחד בתחילת דרכם, כאשר אינם מכירים הומוסקסואלים או לסביות אחרים.

כאשר מתבגר או מבוגר אינם בטוחים או מתביישים בנטייתם או בזהותם המינית הם עלולים לפתח חרדות, הימנעות מיחסים והתנהגויות שונות אשר יחפו על הסוד ויגרמו לתחושות של מצוקה גדולה, בדידות ודכאון.
במקרים כאלה, חשוב מאד להגיע לטיפול, בכדי לסייע למתבגר / למבוגר למצוא את הדרך לבטוח בנטייה ובזהות המינית שלהם וללמוד לחיות את חייו בהתאם להן.

איך מטפלים בבעיות הקשורות בנטייה ובזהות מינית?

מטרת הטיפול הפסיכולוגי בבעיות הקשורות בנטייה ובזהות מינית הינה לסייע למתבגר/ מבוגר לקבל את נטייתם/זהותם המינית ובמקרים מסוימים גם להתייחס ליציאה מהארון על ידי ליווי המטופל ברצונו לצאת מהארון או על ידי כיבוד רצונו להישאר בארון וסיוע בהתמודדות עם החלטות אלו ועם הקשיים הנלווים להן.

גישת הטיפול שלי, מבוססת על שילוב בין עקרונות הטיפול הדינמי (שיחות המאפשרות לנו להבין את הדינמיקה של הכוחות הפועלים באישיותו של האדם), טיפול ה-CBT (חתירה לשינוי בתפיסות ובדרכי ההתנהגות), גישת הפסיכולוגיה החיובית (זיהוי החוזקות של המטופל ושימוש בהן) וגישת הפסיכולוגיה ההתייחסותית (המדגישה את תפקיד מערכות היחסים בנפש האדם).

בטיפול, נמצא ביחד את הכוחות שלך להתמודד עם התהליך של הגדרת וקבלת הנטיה והזהות המינית שלך, ועם ההשלכות של הגדרתן. ואלווה אותך בתמיכה רגשית לאורך כל ההתמודדויות – אישית, משפחתית וחברתית.

דילוג לתוכן