ילדים רבים סובלים מקשיים רגשיים, דימוי עצמי נמוך, חרדות ואף דיכאון המתבטאים כלפי חוץ בשינוי התנהגותי. לעתים אנו יודעים מהי הסיבה (מעברים, גירושין, לידת אח חדש, מחלות, טראומה, הפרעות קשב וריכוז וכדומה), ולעתים נראה כי חל שינוי בהתנהגות של הילד "סתם כך". במצבים של שינוי מהותי בהתנהגות הילד לאורך זמן, טיפול המשלב טיפול בילד והדרכת הורים הוא הדרך האפקטיבית ביותר להחזיר לילד ולמשפחה את איכות חייהם ואת האווירה החיובית בבית.
ילדים שונים מגיבים למצבים שונים באופנים שונים, ואם לא די בכך – אופי התגובה וההתנהגות שלהם עשוי להשתנות מאירוע לאירוע, בהתאמה להתפתחותם הקוגניטיבית והרגשית. במילים אחרות, אין "הוראות הפעלה" לטיפול בילדים ולטיפוח היחסים בין הורים לילדיהם.
כך, נוצרים מצבים רבים של הורים העומדים חסרי אונים לנוכח שינויים בהתנהגות של ילדיהם, וגם כאשר הם מנסים לפעול בדרכים שהצליחו בעבר – הם נוכחים לדעת שדרכי החינוך והטיפול הללו כבר אינן עובדות.
ילדים רבים מסתירים את רגשותיהם, אוגרים כעסים ואגרסיות, מתפרצים ללא שליטה וללא ויסות, שוקעים בדיכאונות, פועלים (או נמנעים מפעולה) תחת חרדה, נוהגים באלימות, אינם נשמעים לסמכות ועוד.
שיטות מודרניות רבות מנסות לייצר חוקי "עשה ואל תעשה" לטיפול בילדים, אך האמת היא שלכל ילד ולכל הורה יש את הדרך האחת שלהם, שגם היא דינמית ומשתנה בכל רגע נתון…
במקרים הללו, בהם חש ההורה כי גם הוא וגם הילד אבדו את דרכם, מומלץ מאוד להגיע לטיפול.
מתי כדאי להגיע לטיפול בילד, בשילוב הדרכת הורים?
- כאשר ההורים חשים שהם אינם מצליחים "להגיע" אל הילד
- כאשר יש שינוי חד בהתנהגותו של הילד
- כאשר הילד מתלונן על חרדות ו/או על מחשבות טורדניות
- כאשר נראה כי הילד שרוי בדיכאון (מסתגר, ממעט להימצא בחברה או לבצע פעולות שעשה בעבר)
- כאשר הילד מבטא מחשבות אובדניות
- כאשר האווירה בבית המשפחה הופכת לשלילית, רוויה בכעסים ובמתח
- כאשר חל שינוי במצב המשפחתי (גירושין, מחלה, אבדן, פרק ב') ויש צורך בליווי מקצועי לתיווך השינוי
- כאשר הילד מאובחן ומטופל (פיזית ו/או רגשית) וההורים חשים צורך בהדרכה
- כאשר בעיות התקשורת עם הילדים יוצרות מתחים בזוגיות ההורית
- כאשר אין הסכמה בין ההורים על דרכי חינוך הילדים
במהלך הטיפול בילד וההדרכה ההורית, נחשפים ההורים לרבדים שונים בנפש הילד ומוצאים דרכי חינוך המתאימות למשפחתם ומקלות על התקשורת בינם לבין הילד.
איך מתבצע טיפול בילדים?
טיפול בילדים מבוסס על משחק פיזי ודמיוני (Play Therapy), באמצעותו אני יכולה לשוחח עם הילד בצורה עקיפה ולזהות את הדינמיקה של הכוחות הפועלים בקרבו. אני משתמשת בעקרונות הטיפול הדינמי, הפסיכולוגיה ההתייחסותית והפסיכולוגיה החיובית ברמה המותאמת לגיל הילד ולשלב התפתחותו הרגשית, בהתאמה אשית לכל מטופל. במקרים רבים, אני משלבת בטיפול בילדים את טיפול ה-CBT (במקרים של חרדות, ADHD, קשיים במיומנויות חברתיות וקושי בשליטה בכעסים).
הטיפול בילדים משולב עם הדרכת הורים.
אם אתם חשים כי חל שינוי מהותי באופן ההתנהגות של ילדיכם, אינכם יודעים כיצד לנהוג עמו וחשים חוסר אונים בקשר אתו; אני מזמינה אתכם להגיע לטיפול ולהדרכת הורים כדי למנוע את ההשלכות על תפקוד הילד, המשפחה והזוגיות, כדי למנוע התדרדרות במצבו הרגשי והנפשי וכדי להחזיר את החיוניות והחיוביות שהייתה במשפחה לפני השינוי.